Uppteckning nummer NM-KNM1639

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Endast en prästvigd person ägde makt och möjlighet att upptaga en personligt strid med den Onde själv, roten och upphovet till allt ont. Om den i Haverö födde prästmannen Pehr Wasenius i Torp berättas: En gång hade Satan i synlig måtto trängt in i en kyrka i Dalarna. Den Onde gjorde sig så stor, att han fyllde hela kyrkan. Fastän man påkallade hjälp från egna och prästerna i grannförsamlingarna och för övrigt vidtog alla möjliga åtgärder för att förmå den Onde att lämna templet, lyckades det icke. Slutligen sade den Lede: "Jag går icke härifrån, förrän den store prosten Wasenius i Torp kommer hit". Dalkarlarna hade slutligen ingen annan råd än att hämta Wasenius. När denne kom till kyrkan, som hade blyinfattade fönster, stack han med en syl ett hål i blybandet, och genom detta hål måste den Onde med mycken jämmer och kvidan krypa ut.

Ur S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 225-226.